Pårørende til en misbruger?
Er du pårørende til en, der drikker eller bruger andre rusmidler?
Det er ofte meget hårdt og belastende at være pårørende til en med et alkoholmisbrug eller som tager kokain, ryger hash eller lignende. Man kommer påoverarbejde, man kan blive bange, vred, trist, opgivende – ja, der er snart ikke den følelse, man ikke kan blive ramt af, som pårørende. Mange kæmper i årevis for at hjælpe den rusafhængige – uden at opleve afgørende forandringer.
Derfor skal der professionel hjælp til.
Først og fremmest til den, der har problemet. Se afsnittet: Hvordan kommer du i misbrugsbehandling. For det er nu en gang sådan, at den bedste gave, man kan få som pårørende, det er at den afhængige kommer ud af sit misbrug.
Mensom pårørende kan man også have et stort behov for hjælp til at få bearbejdet alle de vanskelige situationer og følelser, men har stået i – og står i – for det hele falder ikke nødvendigvis til ro med det samme. Betragt derfor dig selv som en person, der har været under usædvanlig belastning.
Du kan af den grund også have brug for hjælp og vejledning fra professionelle til at finde din vej fremad. Hold dig ikke tilbage med at spørge, hvad Ringgården eller det kommunale rusmiddelcenter har af tilbud til pårørende.
Aktuelt tilbyder Ringgården et pårørende arrangement ca. hver 3. måned, hvor pårørende til indskrevne beboere kan komme til to undervisningsoplæg en torsdag eftermiddag fra kl. ca. 15-18. Første oplæg omhandler afhængighed og hvorfor det er så svært at bryde den onde cirkel. Andet oplæg omhandler den belastning, man som pårørende står i, samt gode råd til at mestre situationen og samtidig tage vare på sig selv og familien.
Herudover tilbyder Ringgården pårørendesamtaler til indskrevne beboere, hvis der er behov for at drøfte særlige problemstillinger i relation til rusmiddelbruget til gavn for alle involverede parter.