Om misbrugsbehandling
Misbrugsbehandlingen er sammensat af elementer, der alle er dokumenterede som effektive i arbejdet med at blive sit misbrug kvit. Det drejer sig om kognitiv afhængighedsbehandling i gruppe, undervisning i forskellige temaer i relation til afhængighed, et mini kursus i følelsesregulering, motion, yoga, mindfulness og enkelte andre elementer.

Alkohol, kokain- og opioidbehandling
Misbrug kan sætte sit negative præg på store dele af et menneskes tilværelse og relationer. Det ved den, der har et misbrug alt om.
Rusmidler har taget magten i ens liv, og det er ikke fordi, man har en "svag karakter." Men man har vænnet sig til at håndtere vanskeligheder af praktisk og følelsesmæssig karakter ved hjælp af rusmidler som f.eks. alkohol og kokain.
Det har hjulpet på kort sigt, men er kommet mere og mere ud af kontrol og har skabt mange nye problemer. En ond cirkel er skabt.
I dag ved vi, at der ikke findes nogen simpel forklaring på, at en person udvikler et misbrug. Man ved, at et stort rusmiddelindtag i sig selv risikerer at gøre personen fysisk afhængig.
Hvis man fortsætter misbruget, har nyere tids hjerneforskning påvist, at hjernen forandres på en måde, som medfører yderligere ukontrollerbar rusmiddelbrug.
I kombination med både psykologiske og sociale faktorer skal disse hjernebiologiske processer derfor tages i betragtning, når behandlingen tilrettelægges og gennemføres.
I tråd med denne viden anbefaler vi alle vores beboere at beslutte sig for total afholdenhed, selv om det ofte er svært at nå frem til denne erkendelse.
Vi plejer at sige: ”At stoppe er at starte”. Dét at holde op med at misbruge rusmidler er én ting, men at blive ved med at holde op er en ganske anden sag.
Gennem misbrugsbehandlingen afdækkes de tanker og følelser, der er forbundet med rusen og afhængigheden for alkohol, kokain eller opioider. På den måde kan vi arbejde med stor præcision for den enkelte og uden indholdsløse generaliseringer.
Målet med misbrugsbehandlingen er ikke blot at ”blive rusmiddelfri”, men at forandre de tanker og følelser, der baner vej for misbruget – herunder at få den nødvendige respekt for den tabte evne til at kontrollere rusmidlet.
Opioidbehandling
Vi tilbyder som noget nyt også døgnbehandling til personer med et opioidmisbrug, eller hvor opioider indgår i et blandingsmisbrug sammen med fx alkohol eller andre rusmidler. Vores behandlingstilgang vil typisk være dobbeltfokuseret, hvilket vil sige, at vi ud over misbruget også vil tage højde for evt. komplekse psykiske problemer/lidelser. Målgruppen er de klienter, som i ambulant behandling, er blevet stabiliseret med substitutionsmedicin, og som har behov for skærmede rammer og et rusfrit miljø til at modtage behandling for deres afhængighed. Herudover vil en nedtrapning af substitutionsmedicin også være et behandlingsmål, hvis klienten ønsker dette. Styrelsen for Patientsikkerhed stiller krav om, at lægen fra det kommunale rusmiddelcenter skal varetage ansvaret for substitutionsmedicinen samt udarbejde en delegationsaftale, som giver Ringgårdens psykiatriske lægekonsulent lov til at videreføre opgaven, fx efter en fastlagt nedtrapningsplan.
Du skal træffe en beslutning, og det er vigtigt, at du handler.
Mange forkerte skridt bliver taget, mens man står stille.
Du er meget velkommen til at kontakte os (tlf. 64 41 25 05), hvis du vil vide mere.
