Om behandlingsforløbet

Døgnbehandling er mere intensiv end ambulant behandling og foregår i støttende rammer, der sikrer høj gennemførelse og udbytte.

Ringgården samarbejder med de kommunale rusmiddelcentre både før og efter et døgnforløb. Der laves i de fleste tilfælde en omfattende udredning og en personlig behandlingsplan, som et ambulant efterbehandlingsforløb kan baseres på.

Et behandlingsforløb på Ringgården varer typisk mellem 6 og 12 uger. Længden afhænger af flere forhold, bl.a. misbrugets karakter og omfang, om der er psykiske problemer ved siden af, og hvor parat man er til at tage fat.

Før indskrivningen afholdes en forsamtale, hvor man fortæller om sit problem og hører om behandlingen, så vi i fællesskab er sikre på, at Ringgården er det rigtige sted for borgeren. Derefter træffes en aftale om, hvornår behandlingen starter, hvordan den forløber og hvor længe den forventes at vare.

Hverdagen i behandlingen er struktureret efter skema, så man altid er klar over, hvad der skal ske i løbet af dagen og ugen. Du kan se et typisk ugeskema her.

Selve misbrugsbehandlingen består af en kombination af gruppeterapi, individuelle opgaver og undervisning i emner, der er vigtige for at komme ud af misbruget. Ud over den kognitive behandling, indgår også motion, mindfulness, yoga og deltagelse i praktiske gøremål som en naturlig del af opholdet. For hver enkelt laves en personlig behandlingsplan og efter behov en udredning af eventuelle psykiske symptomer og problemer.

Helt overordnet går behandlingen ud på at give redskaber til og underbygge troen på, at det kan lade sig gøre at leve et tilfredsstillende liv uden alkohol og andre rusmidler. Der stilles krav om, at man er rusfri under behandlingen - træning i livet uden rusmidler er allerede er i gang fra dag 1.

I løbet af behandlingen kortlægges for hver enkelt:

  • Hvornår trangen til rusen opstår
  • Hvordan baggrunden for trangen skal forstås hos den enkelte
  • Hvilke – helt individuelle – metoder der skal til for at håndtere trangen uden rusmidler

I den sidste del af opholdet arbejdes med planerne for, hvad der skal ske, når man kommer hjem. Her formuleres værdier og mål med livet efter opholdet, og der udarbejdes en personlig handlingsplan.